Under äppelträdet - Ebba Stålhandske

Under äppelträdet, 2021 (detalj), Ebba Stålhandske

Under äppelträdet – Ebba Stålhandske

Om utställningen
Ebba Stålhandske visar textila bilder och föremål inspirerade av det som finns utanför hennes ateljéfönster. Där finns äppelängen, med en rabatt och ett grönsaksland, omgiven av en rosenhäck. Det växer, blommar, mognar och vissnar. Ängen slås, löven räfsas och läggs på komposten, som blir jord. Om och om igen. Naturen förändras ständigt med små skiftningar från dag till dag.

Titeln på ett av de broderade verken, Under äppelträdet, har fått ge namn till hela utställningen. Det var också där, under trädet med blicken upp mot himlen genom det spirande grenverket, en dag i slutet av maj 2020, som idéer föddes och motiv började ta form.

I galleriet förs ett samtal med naturen. Med nål och tråd gestaltas ögonblick och skeenden. Liksom naturens långsamma skiftningar växer också broderiet sakta fram. Tygerna behandlas och färgas på olika sätt för att ge en mångfald strukturer och nyanser. På tyget läggs ibland flera lager, mera tyg och till slut alla stygn. I utställningen anas ett lekfullt förhållningssätt, med föremål som blandas med och söker likna det äkta. Man måste gå nära för att se vad som är vad.

Ebba var tidigare medlem i Kaleido och har haft ett flertal utställningar på olika platser. Hon har utfört gestaltningsuppdrag, senast för Uppsala kommun med ett tittskåp, Ett eget rum, till en biblioteksbuss.

Om galleriet
Uppsala Konstnärsklubb är en ideell förening med omkring 120 medlemmar bildad 1955, med syftet att framförallt skapa en mötesplats för diskussioner och samvaro med likasinnade, men också att tillsammans kunna förbättra förhållandena för konstnärer i Uppsala. Föreningen bedriver utställningsverksamhet, programverksamhet och pedagogisk verksamhet i Kulturkvarteret Walmstedtska på Sysslomansgatan 1.

Galleriet följer samma regler som gäller för butiker. Antalet besökare som är inne samtidigt begränsas så att det finns minst 10 kvm per person. Skyltar med information finns på plats. Folkhälsomyndighetens rekommendationer följs kontinuerligt. För uppdaterad information, se Uppsala Konstnärsklubbs hemsida och sociala medier.

Var?

Galleri 2, Uppsala Konstnärsklubb, Kulturkvarteret Walmstedtska

När?

10 april–2 maj 2021. Stängt 30 april–1 maj.

öppet onsdag–fredag kl. 14.00–18.00, lördag–söndag kl. 12.00–16.00

Hur?

Fri entré