Kaleido Emilia Sundqvist

Foto: Albin Händig och Beate Grahn

Snömos – konstutställning med Emilia Sundqvist

Emilia Sundqvist är född 1993, uppvuxen i Uppsala och numera bosatt och verksam i Stockholm. Våren 2020 tog hon en masterexamen på Konstfack. Dessförinnan har hon bl.a. studerat på Akademie der bildenden Kunst i Wien. Hon har utsetts till Kaleidos stipendiat 2021 och mottagit deras stipendium för unga konsthantverkare.

”Emilia Sundqvists textila konst är skenbart gullig och feminin. Som hämtad från en pastellfärgad skyddad värld av lek och saga med figurer, objekt och djur i harmoni. Men under den konsthantverkligt välgjorda ytan döljer sig djupt komplexa frågor om sårbarhet och skam, om utsatthet och förtvivlan och om det ambivalenta tillstånd det innebär att vara människa. Emilia Sundqvists konstnärskap är ännu ungt, men genom sin inneboende kraft redan värt att uppmuntra och bevaka den fortsatta utvecklingen av.” – Tom Hedqvist, juryn.

”Gullighet är ett sätt att estetisera maktlöshet. Det hänger på ett slags sentimental attityd till det obetydliga och svaga, vilket är anledningen till att gulliga objekt tolkas som enkla. Det gulliga är djupt associerat med det barnsliga, feminina och ofarliga. Ett gulligt objekt kan till exempel bli ännu gulligare om det förlorar en arm eller skadas. Det finns en nästan sadistisk sida i denna ömma känsla” säger Emilia Sundqvist.

Stipendiejuryn har den här gången bestått av Tom Hedqvist, formgivare, f d professor vid Konstfack, rektor för Beckmans Designhögskola och museichef vid Röhsska museet i Göteborg, samt Elisabet Berg, intendent för Kaleidos galleri, och Annica Danielsson Almén, tidigare intendent för Kaleidos galleri.

Invigningsfilm på webben: P.g.a. pandemin ersätts invigningsceremonin med en liten film som publiceras på hemsida och Facebook inför vernissagen. I filmen blir det tal av Tuva-Li Peter Lidé (intendent för offentlig konst, Uppsala kommun) och Tom Hedqvist (formgivare och medlem i stipendiejuryn), samt en visning av utställningen där Emilia berättar om sitt arbete.

Var?

Godsmagasinet, Roslagsgatan 1

När?

Vernissage lördag 6 mars kl. 11.00—16.00

Öppet måndag—fredag 11.00—18.00, lördag 11.00—16.00

Hur?

Läs mer hos Kaleido Konsthantverk