Pennskaftet_repetitionsbild

Foto: Micke Sandström / Uppsala Stadsteater

Pennskaftet

När ”Pennskaftet” gavs ut år 1910 var författaren och rösträttskämpen Elin Wägner 28 år gammal. Den rappa och humoristiska romanen blev en skandalomsusad storsäljare genom att propagera för fria förhållanden, lika lön för lika arbete och kvinnors ekonomiska oberoende – samma frågor som engagerar vår egen tid på många håll i världen idag.

100 år efter införandet av den kvinnliga rösträtten år 1919 firar Uppsala stadsteater Wägner och hennes Pennskaft med storslagen dramatik på Stora scenen, i regi av Maria Löfgren.

Om föreställningen:
Barbro, även kallad »Pennskaftet«, är en ung passionerad journalist i en mansdominerad miljö. En självförsörjande bildad kvinna som strider för den allmänna rösträtten.

Pennskaftet förälskar sig i den självreflekterande arkitekten Dick. Men finns det plats för kärlek i kvinnokampen? Och vågar Dick bryta mot konventionerna? Samtidigt lär hon känna den bedrövade lärarinnan Cecilia och inser än mer vikten av att strida för fria förhållanden, då hennes nya vän redan är stämplad som en »förbrukad« kvinna.

Var?

Uppsala stadsteater

När?

28 september – 21 november 2019