Med Linné i Uppsala & Uppland -Margaretha Bååth

Med Linné i Uppsala & Uppland – botaniskt måleri av Margaretha Bååth

Om konstnären
Dr Margaretha Bååth är utbildad i botanisk illustration vid exklusiva Royal Kew Gardens i London och är en av de få, och främsta, botaniska målarna i Sverige. Somrarna tillbringas i Järlåsatrakten, där ifrån hon gör expeditioner till bland annat Botaniska trädgården i Uppsala och Linnés Hammarby, för studier och dokumentation av växter.

Motivvärlden är just växter som framställs exakta och i naturlig storlek med akvarellfärg och små penslar med en mycket noggrann teknik, s.k. dry brush. Det är tidskrävande, det kräver precision och som möjliggör att växterna kan återges med stor detaljskärpa. Hon hämtar sina motiv övervägande från naturen i Sverige – framförallt är det växterna med sin oändliga form- och färgvariation  som fascinerar henne, men även en och annan insekt och svamp slinker med ibland och blir avporträtterade.

Om galleriet
I hjärtat av Uppsala, alldeles nära Linnéträdgårdens grönska, i gågatans förlängning, bland små butiker, caféer och gallerier ligger Galleri Upsala, inrymt i ett fantastiskt charmigt hus byggt 1810.

Angående Corona-viruset (Covid-19) och den senaste tidens händelseutveckling vill galleriet vädja till alla att gemensamt följa Folkhälsomyndighetens rekommendationer för att förhindra smittspridning. Är Du frisk är Du varmt välkommen att besöka deras utställningar, men tänk på att visa extra hänsyn för att undvika trängsel. Vänta gärna en stund utanför om det är flera i lokalen. Tack på förhand för visad förståelse och hänsyn till varandra och speciellt våra riskgrupper.

Var?

Galleri Upsala

När?

21–27 maj 2021, kl. 12.00–18.00

Hur?

Läs mer hos Botan Art.