Livestreamad solokonsert - Olov Johansson

Foto: Sarah Thorén

Livestreamad solokonsert – Olov Johansson

Olov Johansson bjuder på en resa i nyckelharpornas fantastiska värld, full av klanger och möjligheter, i en solokonsert från Bror Hjorths ateljé. Konserten livestreamas fredag 7 maj kl 19.00 på YouTube och Facebook.

Olov Johansson är tveklöst en av världens främsta nyckelharpspelare. Med sitt briljanta solospel, som medlem i gruppen Väsen och i andra samarbeten, har han utvecklat nyckelharpspelet i Sverige under drygt trettio års tid och satt nyckelharpan på den musikaliska världskartan.

Olov Johansson är uppväxt i Tärnsjö i norra Uppland och började som 14-åring spela med Curt Tallroth, välkänd traditionsbärare från Harbo. Olov har också träffat, inspirerats av och spelat med Eric Sahlström, nyckelharpans stora förgrundsgestalt under 1900- talet.

Sedan 1989 har Riksspelmannen Olov Johansson arbetat yrkesmässigt som spelman och kompositör. Sin huvudsakliga verksamhet har haft i gruppen Väsen, med skotska harpisten Catriona McKay, gruppen Maskin, organisten/pianisten Anders Bromander samt In Beat Ween Rhythm med André Ferrari. 1997 blev han den första svenska folkmusiker som fick den stora äran att arbeta tillsammans med den världsberömda amerikanska stråkkvartetten Kronos Quartet. Olov har turnerat i cirka trettio länder.

Olov Johansson arbetar aktivt för att föra det musikaliska arvet vidare och har blivit en förebild för många unga nyckelharpspelare. Han undervisar som huvudlärare på nyckelharpa på Kungl. Musikhögskolan i Stockholm och Eric Sahlström-Institutet i Tobo.

Bland många utmärkelser och stipendier kan nämnas att han 2013 erhöll Zornmärket i guld, som en av de allra yngsta och med gruppen Väsen förärades han 2019 Kungliga Musikaliska Akademins Folkmusikpris. Han kan också titulera dubbel världsmästare i nyckelharpa.

Konserten arrangeras i Bror Hjorths ateljé av Bror Hjorths Hus med stöd från Bror Hjorthföreningen och i samarbete med Studieförbundet Bilda Uppsala.

Var?

Online

När?

7 maj 2021

kl. 19.00

Hur?

Konserten visas live på Facebook och YouTube