Karin Valegård – Silversmycken inspirerade av vetenskap

Karin Valegård – Silversmycken inspirerade av vetenskap

Om konstnären
Karin Valegård är i grunden docent och forskare inom molekylärbiologi, men sadlade efter 30 år i forskarvärlden om från proteinkristallograf till silversmed. Det var via att forma proteinstrukturer i tunn silvertråd som hennes arbete började, där hon tillverkade och gav det första proteinsmycket till sin doktorand som disputationspresent. Efter detta har hon fortsatt att forma olika slags proteiner som halssmycken eller örhängen.

I samarbete med Nobelmuseet har hon de senaste sex åren designat och tillverkat silversmycken inspirerade av Nobelprisen i medicin, kemi och de sista fyra åren även i fysik. Materialen hon arbetar i är Sterlingsilver (silver 925) och finsilver (silver 999), ibland kombinerat med guld. Alla smycken tillverkas för hand, vilket gör att varje är unikt.

Om galleriet
I hjärtat av Uppsala, alldeles nära Linnéträdgårdens grönska, i gågatans förlängning, bland små butiker, caféer och gallerier ligger Galleri Upsala, inrymt i ett fantastiskt charmigt hus byggt 1810.

Angående Corona-viruset (Covid-19) och den senaste tidens händelseutveckling vill galleriet vädja till alla att gemensamt följa Folkhälsomyndighetens rekommendationer för att förhindra smittspridning. Är Du frisk är Du varmt välkommen att besöka deras utställningar, men tänk på att visa extra hänsyn för att undvika trängsel. Vänta gärna en stund utanför om det är flera i lokalen. Tack på förhand för visad förståelse och hänsyn till varandra och speciellt våra riskgrupper.

Var?

Galleri Upsala

När?

10–15 juli 2021

kl. 13.00–17.00