Julmarknad

Julmarknader i Uppsala 2022

Under november och december hålls flera julmarknader i och runtom Uppsala, alla med sin egna profil och med sina egna möjligheter att fylla julstrumpan med gåvor eller bara för att komma in i julstämning.

Här hittar du ett urval av alla julmarknader som sker.

19–20/11
Ulva julmarknad
kl. 11.00–16.00
Väck julstämningen i ditt hjärta under Ulvas mysiga julmarknad! Här bjuds det på vacker körsång under dagen och en spännande eldshow när mörkret faller. På marknaden säljs också Ulvas egentillverkade glögg. Ät gott, njut av stämningen och julklappshandla unika hantverk till dina nära och kära. Berika dina sinnen med glittrande julpynt, ljudet av glada barn och smaken av pepparkakor. Ponnyridning och ansiktsmålning är mycket populära återkommande inslag under Ulvas marknader.


20/11
Lions julmarknad i Björklinge
kl. 10.00–15.00
Kom och sätt igång julen med Lions Björklinge! En traditionell mysig julmarknad vid Björklinge hembygdsmuseum med massor av knallar, hantverkare och skolklasser. Ponnyridning, lotterier samt försäljning av bockar, kransar, tomtar, hantverk och mycket mera. Dessutom servering av kaffe, glögg, varmkorv och hembakat bröd. Hembygdsföreningens museum kommer givetvis att vara öppet under den aktuella tiden.


25/11
Julmarknad på Campus Ultuna
kl. 12.00–15.00
Välkommen till årets julmarknad på Campus Ultuna! Detta är det perfekta stället att köpa en unik och hållbar julklapp till dina nära och kära (eller dig själv) – här fokuserar man på handgjorda eller gårdsgjorda produkter från Ull i Uppland och SLU:s studenter och personal!


25–27/11
Himla festfint i advent – Julmarknad och utställning i Linnésalen i Linnéanum, Botaniska trädgården
kl. 11.00–17.00
Välkommen att uppleva en grön, skön advent! Ett tiotal försäljare och konsthantverkare har bjudits in till pampiga Linnésalen, där de dukar upp varor av kvalitet. Blomsterarrangemang på bord och i fönster av floristprogrammet på Uppsala Praktiska Gymnasium i samarbete med Himla ramar in och skapar julstämning. I en pop-up-butik och säljs också de populära amaryllisarna från Wallby Trädgård i Rimbo. Under 1:a advent bjuds det även sång med kören Lydia och om vädret tillåter varm dryck och mys framför eldkorgen med Cajsas kök. Passa gärna på att se halmbockar från Halmbocken och vackra halmkronor i fönstren i orangerisalen också! Eller ta med barnen på en tomtepromenad i pinetet (barrskogsdungen). Observera att ingång sker från Engelska parken, Norbyvägen eller Villavägen, då grindarna närmast slottet är låsta.


26/11
Julmarknad på Högsta Gård
kl. 10.00
Välkommen på julmarknad på Högsta Gård! Träffa tomten och ge han din önskelista, handla av utställare, fiska i fiskedammen, delta i barn- och familjefotografering och fika med glögg, pepparkakor & lussekatter, eller grilla Högsta Gårds egna fårfärsburgare och marshmallow. Utomhus finns även advents- och julgranar att köpa med sig hem.

Ull i Upplands julmarknad
kl. 11.00–16.00
Ull i Uppland bjuder in både medlemmar och andra intresserade  till att medverka i årets julmarknad i Vaksalaskolans matsal. Begränsat antal platser, medlemmar har förtur!

Julmarknad på Botanika
kl. 12.00–17.00
Julmarknad på Hotell Botanika i centrala Uppsala. Tre lördagar i rad hittar du konst, design, smycken och mycket mer som säljs direkt av konstnärerna. I baren serveras fika, saffranssoppa, lussebullar, glögg och hela den ordinarie menyn. Fri entré!


3/12
Julbasar i Valsätra kyrka
kl. 10.00–14.00
Den traditionella julbasaren i Valsätra kyrka sprids i år ut i kyrkan, ladan och utomhus med chokladhjul och lotterier, försäljning av hantverk, kransar, bakverk och mer. Scoutkåren bjuder på aktiviteter inne och ute och både fika och mat finns till försäljning.

Storvretas julmarknad
kl. 11.00–15.00
Dags för Storvretas traditionella julmarknad! Här kan du njuta av en mugg varm glögg och en pepparkaka medan du handlar närproducerade delikatesser och hantverk hos de lokala utställarna. Kanske passar du på att köpa en närproducerad, ekologisk och nyhuggen gran? I caféet inomhus säljs det hembakat fika och här spelar duktiga trubadurer kl. 11.30 och 12.30. Kören Joyful Noise under ledning av Martin Svensson bjuder på julstämning kl. 13.00 och kyrkoherde Eva leder oss i allsång när julgranen tänds kl. 14.30. För barnen finns fiskdamm, ansiktsmålning och gratis pyssel inomhus och kl. 14.45 kommer tomten med en liten godispåse till alla barn! 

Julmarknad i Sävja Kulturhus
kl. 11.00–15.00
I år går den traditionella julmarknaden i Sävja Kulturhus av stapeln lördag 3 december. Njut av musik, uppträdande, aktiviteter, god fika och annan försäljning i och utanför huset. Julstämning utlovas!

Julmarknad på Wiks slott
kl. 11.00–16.00
Vackert beläget vid Mälaren bjuder Wiks slott in till klassisk julmarknad där du kan köpa både hårda och mjuka julklappar, något gott till julbordet eller bara strosa runt i härlig slottsmiljö.

Equmenia Gamla Uppsalas Julmarknad
kl. 12.00–16.00
Välkommen till Österledskyrkan på Equmenia Gamla Uppsalas årliga julmarknad! Här finns fikaservering, lotterier, chokladhjul, försäljning och så klart den stora julauktionen! Dessutom spelar julbandet en konsert.

Julmarknad på Botanika
kl. 12.00–17.00
Julmarknad på Hotell Botanika i centrala Uppsala. Tre lördagar i rad hittar du konst, design, smycken och mycket mer som säljs direkt av konstnärerna. I baren serveras fika, saffranssoppa, lussebullar, glögg och hela den ordinarie menyn. Fri entré!

Julmarknad i kulturkvarteret Walmstedtska
kl. 12.00–17.00
Upplev en stämningsfull julmarknad på gården i det historiska kulturkvarteret Walmstedtska! Njut av hantverk, konst, litteratur och kultur med bland annat Uppsala Konstnärsklubb, Upplandsmuseet och Uppsala Författarsällskap.


4/12
Julmarknad i Hammarskog 
kl. 10.00–15.00
Julmarknad på Hammarskogs Herrgård, strax utanför Uppsala. Och precis som tidigare år fyller man i stämningsfull miljö upp med utställare inom hantverk och andra produkter som förknippas med julen. För den matsugne finns under julmarknaden i Hammarskog kafé med adventsfika, hamburgare och korv. Dessutom arrangerar man ponnyridning för de minsta och ger dig möjligheten att besöka smedjan och husen runt herrgården.

Julmarknad på Salsta slott
kl. 11.00–15.00
Andra advent går den traditionella julmarknaden av stapeln vid nya stallet, i regi av Wattholma kultur- och hembygdsförening, i år med små avlöpare i slottet. Efter marknaden bjuds det in till konsert på slottet kl. 16.00, med möjlighet att stanna kvar och äta jultallrik. Pris för konsert och jultallrik är 475 kronor, för enbart konsert 200 kronor. Anmälan till info@salsta-slott.se.

Scouternas Julmarknad
kl. 11.00–15.00
Scouterna i Nåntuna och Sunnersta har traditionsenligt sin julmarknad i Sunnerstakyrkan den andra advent.

Gamla Uppsala Hembygdsförenings julmarknad
kl. 11.00–16.00
Julmarknaden håller till på tomten vid Kaplansgården som ligger vid Groaplan i Gamla Uppsala. Hemslöjd, bakverk, inläggningar, mistlar m.m.
Lotterier med hemslöjd, julskinkor, julbord m.m. Skolor och fotbollslag från hembygden har försäljning. Kaffeservering och varmkorv. Aktiviteter även i och runt kyrkan.

Historisk julmarknad på Gamla Uppsala museum
kl. 11.00–16.00
Hos Gamla Uppsala museum bjuder man in till historisk julmarknad med 10–15 aktörer  som säljer sina varor och sprider härlig stämning både inne i museet och utomhus bland eldar och belysning. Bland annat kommer det finnas smide, smycken, rustning, keramik, glaspärlor, träsnide och läder-, ull- och mathantverk till försäljning. Dessutom kommer tomten på besök, och det blir  även boksignering med några hemliga gäster som avslöjas en i taget fram till julmarknaden. Dagen till ära är det också fri entré till museet, och 15% rabatt på allt i museibutiken.

Local Femmes julmarknad
kl. 11.00–16.00
Local Femmes har sin andra fysiska marknad som denna gång blir i Uppsala på Konsert och Kongress. Här kommer det samlas massa fantastiska kvinnliga, icke-binära och transpersoners hantverk.

Julmarknad i Kopphagen, Länna
kl. 15.00
Välkommen till Länna Byalags traditionsenliga julmarknad med luciatåg i Kopphagen! Här kommer det att finnas försäljning av hantverk, julmusik, glögg, julfika och grillkorv/hamburgare. Njut av julstämningen, handla julklappar, träffa grannar och vänner, ät och fika.


3–4/12
Julmarknad vid Vallhovs Säteri
kl 11.00–15.00
Julmarknad i gammaldags stil. Vackra Vallhovs säteri ligger bara 10 min från Librobäck. Här hittar du den äkta Liljeforslyktan, halmbockar, Kerstin Landström Design (filtar, koftor m.m.), Waldorfdockor, läderväskor, smide, textil, blomsterarrangemang, fårskinn, tovat, vantar, barnkläder, käpphästar, smycken, rullrån, keramik, julprydnader, bivaxsalva och mycket mer!

Julmarknad på Forumtorget
Forumtorget kläs om till Vinterbyn. Julmarknad i samarbete med UF.


10/12
Ateljeföreningen Hospitalets julmarknad
kl. 11.00–15.00
Välkommen till ateljeföreningen Hospitalets julmarknad och öppna ateljéer! Kom till Hospitalet och hitta unika julklappar, fika och besök ateljéerna. De som jobbar här är konstnärer, musiker, författare, illustratörer, scenkonstnärer, översättare, fotografer och kommer bland annat sälja konst, böcker, skivor, prints, julkort och juletiketter, juldekorationer och andra fina grejer. Det kommer även finnas ett café och levande musik.

Schysst Jul Uppsala
kl. 11.00–16.00
Schysst Jul Uppsala är en julmarknad som fungerar som ett alternativ till den traditionella julhandeln; ett alternativ som både upplyser, skapar glädje och eftertanke. Marknaden samlar företag och organisationer i Missionskyrkan som genom information och produkter visar att det går att tillverka varor som är producerade med hänsyn till människor och miljö. Det bjuds även på livemusik, seminarium, chokladprovning, fiskedamm och chokladhjul. Schysst Jul Julmarknad arrangeras av Studieförbundet Bilda, Fair Trade Shop Globalen, Uppsala Missionskyrka och Uppsala Fair Trade City.

Hagby julmarknad
kl. 12.00–16.00
Julmarknad i Hagby Bygdegård. Här bjuds det på glögg och pepparkakor och har ett brett utbud av utställare som tillhandahåller ett varierat utbud av trä- tyg, -tråd och mathantverk.

Julmarknad på Botanika
kl. 12.00–17.00
Julmarknad på Hotell Botanika i centrala Uppsala. Tre lördagar i rad hittar du konst, design, smycken och mycket mer som säljs direkt av konstnärerna. I baren serveras fika, saffranssoppa, lussebullar, glögg och hela den ordinarie menyn. Fri entré!


10–11/12
Hågaby julmarknad

lördag kl. 11.00–17.00, söndag kl. 11.00-16.00
Hågaby julmarknad i dagarna två. Ca 35 utställare, julmusik, tomte, luciatåg och mycket annat. Ponnyridning, kafé, servering, grill, fiskdamm, hantverk, antikt, silversmide, textil, julgodis, hembakt, barnkläder, tovat, smycken, ullprodukter, glas, kransar, halmprodukter, sylt, saft, ljus, leksaker, väskor, glögg m.m. En riktig julmarknad med andra ord!

Julmarknad på Forumtorget
Forumtorget kläs om till Vinterbyn. Julmarknad i samarbete med UF.


11/12
Julmarknad i Ekeby by
kl. 11.00–15.00
Vänge hembygdsförening anordnar en stämningsfull julmarknad i Ekeby by. Kom och köp julklappar och julfika eller bara njut av den fina vintermiljön!

Julmarknad i Funbo
kl. 14.00–17.00
Julmarknad vid Funbo kyrka med marknadsstånd, både inomhus och utomhus, med hantverksprodukter, kafé och varmkorv. Kl. 15.00–16.00 hålls ockå en konsert inne i kyrkan med klass 7B Uppsala musikklasser under ledning av Anders Göransson och Ida Persson. Frivilligt inträde.

 

Var?

Uppsala med omnejd

När?

November och december 2022

Relaterade event