Hanna_Beling_BrorHjorthsHus

Hanna Beling - Öga mot öga

Hanna Beling bor och är uppvuxen i Uppsala. Utställningen ”Öga mot Öga” är hennes hittills största i hemstaden. Flera av hennes konstverk finns i Uppsalas offentliga miljö, bland annat har hon gjort minnesmärket över Fadime vid Fyrisån, grisen utanför Biotopia och den lilla Chihuahuan som står i mitt i stadsskogen. Oavsett skala är det konst som syns. I Bror Hjorths Hus visas skulpturer föreställande barn och djur.

Genom historien är det oftast män som porträtterats för att hamna på podier i det offentliga rummet. Det är mera sällsynt att kvinnor porträtteras på detta sätt. För att inte tala om de djur som vi delar jorden med och som i flera fall snart bara finns kvar som ett minne.

Hanna Belings har hittat ett helt eget uttryck. Hon jobbar ofta i vax och paraffin och bygger långsamt sina skulpturer inifrån och ut. Flera av hennes skulpturer gjuts sedan i aluminium, brons och silikon. Hennes skildringar av djur är precist och omsorgsfullt utförda och är sprungna ur glädje och djup fascination inför alla gåtfulla varelser som befolkar vår värld.

 

Var?

Bror Hjorts Hus

När?

30 november 2019 – 26 januari 2020