RV Sunbeam

Foto: Ingrid Ededahl

Båttur med forskningsfartyget Sunbeam

Uppdatering 11/6: det finns flera platser kvar till turen, men eftersom matbeställningen görs idag kan arrangören inte garantera att mat kan levereras till alla som bokar sent. Kvarvaranade biljetter säljs till reducerat pris, 1200 kr för endast båtresa. I samband med det erbjuds barn att följa med till halva priset, 600kr. Önskas mat från Cajsas, kontakta arrangören snarast så förmedlas vi önskemålet. Det går annars bra att ta med egen matsäck och värma mat i micron. Kaffe finns ombord.

Sunbeam byggdes 1905 i Lowestoft i sydöstra England som seglande trålare för att bedriva fiske på Nordsjön och norra Atlanten. 1937 kom fartyget till Sverige, och hösten 1961 inköptes fartyget av en grupp marinbotaniska forskare vid Uppsala universitet inför en planerad medelhavsexpedition påföljande sommar. I samband med köpet bildade man Upsala Marinbotaniska Medelhavsexpedition AB (UMMAB) som än idag är ägare till fartyget.

Den 14 juni arrangeras en dagstur från Uppsala hamn till Stockholm, med avfart från hamnplan i centrala Uppsala på bekvämt gångavstånd från centralstationen. Vid 12.00-tiden passerar båten Sigtuna, där det är möjligt att ta ombord eller lämna passagerare om detta meddelats i förväg.

Under färden serveras lunch, middag och ett par mellanmål. Maten levereras från Cajsa’s kök i Uppsala. Vegetariska alternativ eller specialkost kan ordnas. Om vädret tillåter dukas flera bord upp på däck och maten serveras utomhus. Vid regn är det också möjligt att äta under tak. Det finns också möjlighet att gå in och värma sig eller vila i en koj. WC finns under däck och nås via en lejdare. De vågor som kan uppstå på vägen är för små för att man skall känna av sjögång. Sunbeam har eget elverk och möjlighet finns att ladda mobiltelefoner och annan utrustning.

Turen tar ca 12 timmar och avlutas vid båtens kajplats på Beckholmen (nära spårvagnshållplats Skansen) vid 20.00-21.00-tiden (med anledning av att broöppningar inte är möjliga under rusningstrafik, 15.30-18.30). Vill man komma hem lite snabbare kan man kliva av vid Hammarbyslussen och ta T-banan från Skanstull.

Avgång: 8.30
Passage Sigtuna: ca 12.00
Passage Hammarbyslussen ca 19.00–20.00
Ankomst Beckholmen ca 20:00–21:00

Pris: 1 700 kr, 1 500 kr för medlemmar i Sunbeams Vänner

Var?

Uppsala hamn

När?

14 juni 2021

avgång kl. 8.30

Hur?

Pris: 1 700 kr, 1 500 kr för medlemmar i Sunbeams Vänner. Biljett köps på Tickster.