årets-svensk_foto_klara_g

Foto: Uppsala stadsteater / Klara G

Årets svensk

Årets svensk är ett nyskrivet drama av Gertrud Larsson (Den flygande handläggaren, Hela folkets järnväg m.fl.) som synar det Sverige som Refaat El-Sayed verkade i. Det är ett tidsdokument, med fortfarande aktuella teman, som framförs i rungande tempo, med svart humor och rask satir. Årets svensk får urpremiär på Uppsala stadsteater och regisseras av Michaela Granberg. Och det är Özz Nûjen som spelar Refaat El-Sayed, finanskometen på börsscenen.

80-tal. Yuppies. Italienska kostymer. Rolex. Filofax. Näringslivets pampar. På börsscenen ramlar en man in från ingenstans, med doktorshatt, säckiga byxor och ostruken skjorta. Refaat El-Sayed, en entreprenör utöver det vanliga, ger sig in i läkemedelsbranschen. Och aktievärdet på hans nyförvärvade företag Fermenta stiger med raketfart.

Journalisterna jublar! Näringslivet jublar! Refaat blir sinnebilden för tiden då allt är möjligt, då alla kan lyckas. År 1985 blir han utsedd till »Årets svensk« av SVT:s Rapport. Men här ligger en gravad hund. En fasad börjar krackelera. Guld ska bli till sand, och ensam kvar på fotbollsplanen står Refaat, utan medspelare och utan målvakt.

Var?

Uppsala stadsteater

När?

3–29 april 2020

Hur?

Biljetter köps via Uppsala stadsteater