Bed & breakfast | Museum & trädgård

Nortuna gård

Nortuna gård

Ett Linnéminne i hjärtat av Uppland

Anders Sparrman, Linnés mest vittbereste lärjunge, växte upp på Nortuna gård, som ligger strax norr om Uppsala. Nortuna gård erbjuder idag trädgårdskafé, handelsbod med bland annat egna teblandningar, ett ostindiskt museum och trevligt boende i Bed & Breakfast. B&B tar emot gäster året runt efter bokning, och Kafé Sparrman och Nortuna Ostindiska museum håller sommaröppet.

Passa på att ta en  guidad visning av Nortuna Ostindiska museum där du följer i Sparrmans fotspår jorden runt 1772-76, bekantar dig med det svenska Ostindiska companiet, går ombord på ett skepp och blir matros för en stund. Kafé Sparrman serverar gott hembakat fika, och den stora parken med lusthus, örtagård, bagarbod med gårdsmuseum, orangeri med försäljning och en engelsk park på Kvarnön i Vendelån välkomnar ut i det gröna.

2022 är det precis 250 år sedan Anders Sparrman, Linnés mest vittbereste lärjunge, ankom till Kap i Sydafrika för att bedriva naturaliehistoriska studier i Kapprovinsen, Afrikas sydligaste del. Detta kommer att högtidlighållas i såväl Sverige som Sydafrika, och jubiléet startar på Nortuna gård i Uppland. Sparrmanutställningen öppnar 11/6 och är en del av Nortuna Ostindiska museum. Öppna dagar för allmänheten, med guidade turer i muséet, och med Kafé Sparrman öppet, den 11/6, 19/6, 24/7 samt 21/8. Grupper på minst 10 pers (max 20) kan boka egen visning genom nortunagard@gmail.com

Under hösten hålls även en jubileumsutställning på Uppsala universitetsbibliotek med material kopplat till Anders Sparrman och hans tid i Kap, bl.a. brev och böcker.

hus

Faciliteter

Tillgänglighet:

Handikapparkering

Karta & kontakt

Öppettider:

Allmänna visningar på bestämda dagar och tider, läs mer på Nortuna gårds Facebook-sida.

Pris: 100kr/person

Adress:

Nortuna, 743 93 Tensta

Telefon:  070-793 09 71

Webb: www.nortunagard.com